Ten eerste, ik krijg van sommige mensen bericht dat ze de Engelse namen lastig vinden. Sorry daarvoor, maar ik heb alleen maar Engelstalige gidsen en ik heb dus geen idee wat de Nederlandse namen zijn. Wat betreft vertalingen/foto's zodat jullie een idee hebben wat ik gezien heb, voor de zoogdieren verwijs ik naar google/wikipedia, aangezien die volgens mij wel alles hebben. Voor vogels is deze website wel handig Avibase.
En dan hieronder de berichten die ik de afgelopen dagen geschreven heb.
19 maart 2010
Vandaag was onze office dag, waarbij we gingen kijken hoeveel metingen we moeten doen per plot om een goed gemiddelde te krijgen.
We zijn dus om 6 uur op gestaan om eerst nog een paar uur rond te kunnen rijden door het park. Omdat we nog geen leeuwen gezien hebben, zijn we naar een aantal plekken gereden waar ze regelmatig gezien worden, maar jammer genoeg hebben we ze niet gezien. Gelukkig was het wel een goede dag qua vogels, waarbij we onder andere twee nieuwe soorten zagen die elkaar aan het aanvallen waren. Of in ieder geval, we zagen een melanistische vorm Ovambo sparrowhawk die duikvluchten uitvoerde richting een Swaison’s Spurfowl. Erg leuk dus ;). Ook zagen we ons eerste karkas, of in ieder geval wat ervan over was. Namelijk een schedel en een achterlijf van een zebra. Jammer genoeg zaten er geen jackhalzen of gieren bij, maar misschien morgen want dan gaan we op zoek naar een rhino die door de bliksem is getroffen een aantal dagen terug.
Verder dus vooral veel in het office gezeten. Uiteindelijk bleek dat we gewoon door gaan met 50 metingen per plot, omdat het mooiste gemiddelde geeft over alle drie de proefplots. En we halen het perfect qua tijd, dus ook dat is goed. Verder hebben we de dag besteed met een was draaien, mailtjes sturen, foto’s online zetten, blog updaten etc.
Op de terugweg zagen we de grootste krekel die ik ooit gezien heb. Hij was zo’n 10 cm lang en zo’n 4 cm dik. Echt een gigantisch beest..
’S avonds nog wat opnames gemaakt van de sterren omdat het een hele mooie heldere nacht was. Gelukkig hebben de proefopnamen van, van de week nut gehad, want dit keer had ik maar tijd voor 2 opnames, welke beide goed gelukt zijn.
20 maart 2010
Vandaag dus naar de Southern Plains, weer om 6 uur opstaan (moet nog een gewoonte worden) en om 7 uur vertrokken. Op de heenweg begon het al goed met een black-backed jackal op de weg, die zich eventjes kort liet fotograferen, waarna hij in het hoge gras verdween (af en toe kwam alleen z’n kop boven het gras uit). Daarna kwamen we met een aantal keer verkeerd rijden uit bij het karkas van de door de bliksem getroffen rhino, waar jammer genoeg geen aaseters bij zaten. Wel vlogen er 9 cape vultures boven, wat ook weer een nieuwe soort was. Verder was het een erg goede dag voor vogels, met 13 nieuwe soorten.
Eenmaal bij de proefplot aangekomen (we waren weer een aantal keer verkeerd gereden omdat de wegen op de kaart niet overeen kwamen met de wegen in werkelijkheid) waren we maar net begonnen toen het helemaal dichttrok en heb begon te onweren. Aangezien onze disc pasture meter die we gebruiken om biomassa te meten van metaal is en wij het hoogste punt in de omgeving waren, hebben we besloten dat het niet heel slim was om in een grasvlakte te gaan meten met onweer, wat wel slim bleek, aangezien even later toen wij in de auto voor de storm uitreden de bliksem vlakbij insloeg. Daarna hebben we ongeveer een uur voor het onweer uitgereden, waardoor we nog maar één meting konden doen. Die hebben we dus in het dal uitgevoerd, aan de andere kant van de heuvel ten opzichte van het onweer en dus hoorden we de donder wel, maar liepen we in het zonnetje.
Nadat we de metingen hadden gedaan zijn we naar huis gereden via hetzelfde dal, waarbij ik terwijl we een hoek omreden een flits heb gezien van één van de meest schuwe en gave katachtigen van het reserve. Er liep namelijk een luipaard op de weg en dat om 3 uur ’s middags, terwijl het eigenlijk nachtdieren zijn. Jammer genoeg was de luipaard binnen 1,5 seconden omgedraaid en weggesprongen de bosjes in, maar ik heb hem wel erg goed gezien in die 1,5 seconden aangezien hij maar zo’n 15 meter voor de auto liep!
Dus met 2 zoogdier soorten en 13 vogelsoorten rijker was het best een geslaagde dag, ondanks dat we maar 1 meting konden doen dankzij het onweer.
21 maart 2010
Vandaag zijn we weer naar het verbrande gebied gegaan omdat we willen bijhouden hoe snel het daar weer groen wordt. Daarom hebben we voor vandaag ook twee plots uitgezocht die dicht bij het verbrande gebied liggen. Op weg naar het verbrande gebied kwamen we weer een black-backed jackal tegen, wat een leuke start van de dag was. Verder zagen we een groepje green wood-hoopoes, wat erg gave vogels zijn, maar jammer genoeg hebben we er geen foto’s van kunnen maken en een groepje neushoorns, waarvan we leuke foto’s konden maken.
Daarna was het dus weer een aantal uur hard meten, eerst nog met een bewolkte lucht, maar later weer met een erg warm zonnetje.
Na het meten kwamen we onderweg naar huis een wel erg rare tak op de weg tegen, wat een black mamba van zo’n 3-3,5 meter bleek te zijn. Gelukkig kwamen we deze op de weg tegen en niet in het veld, dus konden we hem even bekijken, maar wat een indrukwekkende slang is dat zeg! Daar halen de slangetjes in Europa het niet bij.. De slang vond ons als snel eng, dus ging hij er redelijk snel vandoor. Even later kwamen we een neushoorn met jong tegen die we eergister ook al zagen, maar toen reed er een game-drive auto voor ons, dus besloten we om een andere keer foto’s te gaan maken. Er wordt namelijk van ons verwacht dat we de betalende bezoekers voorrang geven bij het bekijken van wild, wat op zich wel logisch is, aangezien zij een kapitaal betalen voor hun verblijf in het reserve en wij hier gratis zitten..
Gelukkig waren we dit keer dus de enige, waardoor we rustig naar het kleine neushoorntje konden kijken en hem konden fotograferen in allerlei standen.
Na de neushoorn te hebben verlaten zijn we via de rivier terug naar huis gereden (we moesten immers nog zo’n 3 uur lang grassensplitsen) waarbij we in de hoge vegetatie nog een bushbuck bok tegenkwamen. Zoals ik eerder schreef is dankzij de rondtrekkende Afrikaanse honden de bushbuck populatie in het reserve gedecimeerd, wat die waarneming net iets specialer maakte.
Eenmaal thuis aangekomen zijn we nog even op zolder geweest om de kerkuil te fotograferen en om te kijken hoeveel ruimte er is om ons gras te drogen, aangezien de huiskamer vol begint te raken.
22 maart 2010
Vandaag een nieuwe poging gedaan om de plots in het meest zuidelijke puntje te meten. Gelukkig hebben we het vandaag droog gehouden. Op de heenweg kwamen we langs de rivier een groepje bavianen tegen die mooi in het ochtendzonnetje zaten, dus dat is weer een soort erbij op de foto! Daarna zijn we naar het zuiden afgezakt waarbij we op de southern plains mijn 100ste vogelsoort voor Welgevonden tegen kwamen, namelijk 4 blue cranes. De blue crane is de nationale vogel van Zuid-Afrika en trekt rond eind maart terug naar het noorden. Na twee keer op de plains geweest te zijn zonder ze te zien, was ik bang dat ze al weg waren, maar gelukkig dus nog niet en heb ik er nog wat foto’s van kunnen maken (vogel in het landschap, dat wel). Bij de blue cranes kwamen we André (op dit moment de Hoofdmanager van het reserve) tegen die ons vertelde dat er een mannetjes leeuw bij het rhino karkas zat, wat daar vlakbij is, dus wij meteen erheen rijden, maar ondanks veel zoeken geen leeuw gevonden. De 5e big five soort laat dus nog even op zich wachten.
Daarna snel door naar de meetplek. Aangezien we om 6 uur opstaan en dus rond 7 uur vertrekken hebben we 3 uur om rond te rijden voordat we moeten beginnen met meten. Dan meten we van 10 tot 14, op het heetst van de dag, om maar te voorkomen dat we teveel beesten tegenkomen, waarna we nog 2 uur hebben om weer naar huis te rijden zodat we van 16 tot 21 kunnen grassensplitsen, koken, eten, datainvoeren etc. Wat tot nu toe redelijk lukt.
Eenmaal netjes om 10 uur bij de meetplek aangekomen liepen er een aantal zebras en een gnoe, wat dus betekend dat het een goede plek is voor die dieren, wat ook wel bleek, omdat je ver kon kijken en er veel groen gras was. Na de meeting dus nog wat foto’s van deze soorten gemaakt omdat de omgeving zo mooi was en ze redelijk tam waren.
Na de metingen op weg naar huis kwamen we weer een black mamba tegen, deze was iets kleiner, maar ik zag pas dat het een black mamba was toen hij al naast de auto was, aan mijn kant van de auto en hij had z’n kop zo’n 40cm van de grond om te kijken wat wij waren. Al met al was zijn kop dus niet verder van 1 meter van mijn hoofd, wat toch wel erg hard schrikken was, omdat ik precies op dat moment realiseerde dat het een black mamba was. Gelukkig schrok de mamba net zo hard als ik, waardoor hij heel snel de begroeiing in schoot. Dat zijn dus al twee mamba’s op twee dagen, maar gelukkig tot nu toe aldoor nog op de weg. Maar dat maakt ons toch voorzichtiger voordat we weer het veld in gaan om te meten.
23 maart 2010
Vandaag konden we uitslapen tot 7 uur want we moesten boodschappen doen omdat gister het brood op was (we doen namelijk één keer per week boodschappen en dat is nog een beetje wennen), maar ondanks dat het maandag was waren de winkels niet open omdat het een feestdag in Zuid-Afrika was. Dus heb ik gister pasta salade als ontbijt, rijst met worst als lunch en macaroni met rode saus als avondeten gegeten. Vanochtend dus meteen (voor het ontbijt) naar de winkel om daarna gewoon weer brood te kunnen eten. De dag begon goed met een mooi mannetje black-headed oriole die in de tuin zat te zingen. Op weg naar Vaalwater kwamen we in het reserve nog een groepje impala’s tegen die met elkaar aan het oefenvechten waren, wat een leuk gezicht was, maar ik had m’n camera thuis gelaten met het oog op boodschappen doen dus hopen dat ze het later nog een keer willen laten zien voor de foto.
Na boodschappen gedaan te hebben, hebben we weer twee meetplots gedaan. Het was vandaag weer erg warm met zo’n 35 graden op de termometer in de schaduw in de kabine van de auto, dus waarschijnlijk was dat buiten de auto in de zon ongeveer hetzelfde. Jammer genoeg kwam het gras tot op ongeveer 80cm, dus een lange broek aan tegen de teken en andere beesten, wat witte benen en voeten met bruine armen betekend ;).
Jammer genoeg weinig beesten gezien vandaag. Het leukste waren misschien nog wel de mountain reedbucks die de impala’s na gingen doen en ook gingen oefenvechten. Maar één van de twee bokken had nog nauwelijks hoorns, dus dat was niet zo’n succes of misschien de vele Southern Rock Agames die op de weg zaten. Jammer genoeg zelfs geen nieuwe vogelsoorten vandaag.. Dus hopelijk morgen beter ;).
24 maart 2010
Vandaag weer een aantal nieuwe soorten (in tegenstelling tot gister, zoals hierboven beschreven ;)). Namelijk onder andere de African Fish eagle, die vanochtend kwam langsgevlogen. Dat was tijdens het rijden naar de meetplots, maar aangezien we vandaag redelijk dichtbij hebben gemeten, hebben we onderweg vooral veel leuke kleine weggetjes gezien, maar weinig beesten. Wat wel leuk was, was een black-backed jackal met een stuk achterpoot van één of andere antilope, die we een stuk konden volgen omdat hij over de weg liep. Vlak daarna zagen we de 3e bijeneter soort voor ons in Welgevonden, namelijk de little bee-eater. Daarna hebben we onder het toeziend oog van 6 giraffen, 1 neushoorn, 10 zebras en 20 gnoes (gelukkig allemaal aan de andere kant van de vlakte) onze eerste meeting gedaan, wat verder niet veel opleverde, buiten 3 nieuwe vogelsoorten.
Hierna hebben we wat verder gemeten, wat redelijk goed ging want het was vandaag bewolkt en dus niet zo warm. Na de meeting meteen naar huis, want we wilden ’s avonds nog een rondje maken. Zo gezegd zo gedaan, dus rond half 6 gingen we weg voor nog een avondronde. Die leverde buiten een olifant ook nog een nieuwe zoogdiersoort op namelijk de Pouched Mouse. Verder zagen we twee nieuwe vogelsoorten, namelijk de Bonnett’s Woodpecker en de Speckled Nightjar en nog wat ander spul zoals de fiery-necked nightjar en een Scrub Hare.
donderdag 25 maart 2010
vrijdag 19 maart 2010
De eerste werkdagen
15 maart 2010
Vandaag ’s ochtends nog even een rondje gereden, waarbij we de eerste nijlpaarden hebben gezien. Daarna gingen we naar het kantoor bij de main gate om met de managers te overleggen over ons onderzoek en om allerlei meetapparatuur te krijgen zodat we kunnen beginnen met het onderzoek. Bij het kantoor vlogen nog twee white-bellied sunbirds en zat er een grey go-away-bird.
Daarna zijn we naar Vaalwater geweest om boodschappen te doen. Boodschappen doen voor een week als je normaal elke dag naar de supermarkt gaat is best raar, maar ik geloof dat we nu wel voldoende spullen hebben om het een week uit te houden. Verder heb ik schoenen gekocht, zodat ik nog iets anders heb dan sandalen en bergschoenen, wat zeker tijdens deze hitte wel erg fijn is.
Ook kwam de zus van Sander vandaag aan, om samen met Sander een paar dagen vakantie te vieren in Welgevonden om daarna door te gaan naar de rest van Zuid-Afrika, waardoor wij nu de auto voor ons zelf hebben.
16 maart 2010
Vandaag hebben we voor het eerst helemaal zelf door het park gereden. De dag begon erg koud (20 graden) met veel bewolking, wat maar weer aangeeft dat de regentijd nog niet helemaal voorbij is. ’s Ochtends kwamen we al meteen een aantal nieuwe vogelsoorten voor waaronder een crested barbet en een pearl-breasted swallow. Ook kwamen we onze eerste groep Vervet Monkeys in het park tegen. Daarna hebben we de halve dag in het kantoor gespendeerd aan kaartjes uitprinten, meetpunten selecteren en opschrijven wat we allemaal precies moeten meten. Op de terugweg stonden er vlak voor de weg naar ons huis 4 Afrikaanse buffels, waardoor we wat vertraging opliepen. Toen we thuis kwamen bleek dat Sander en z’n zus met de buurman Alfred een gamedrive gingen doen op weg naar de Braai die we ’s avonds bij Dave thuis zouden hebben (Dave is head of conservation en research in het reserve). We konden gelukkig mee, want op weg naar Dave’s huis kwamen we oa de buffels weer tegen, maar dit keer stond er ook een neushoorn op dezelfde plek maar dan aan de andere kant van de weg. Iets later kwamen we een mannelijke olifant tegen die in must was, waardoor hij enigszins dreigend op ons af kwam, maar gelukkig nog zonder echte signalen van dreiging af te geven, dus we konden rustig verder rijden. Niet heel veel verder kwamen we een breeding herd tegen, wat betekend dat we een groep van ongeveer 20-30 olifanten tegenkwamen, met een heleboel jongen. Hier hebben we ruime tijd naar staan kijken en ook foto’s gemaakt natuurlijk.
De braai bij Dave was erg leuk, je kon alleen wel merken dat ze een hele andere cultuur hebben hier. Kip staat bijvoorbeeld op de Zuid-Afrikaanse menukaarten als vegetarisch! Dus wij hadden groente naar de braai meegenomen.. Het is echt belachelijk hoe groot de steaks hier zijn en meestal voor niet meer dan 60 rand (wat ongeveer 6 euro is..).
Na de braai werden we even opgeschrikt door een telefoontje dat er een spotted hyena vlak bij Dave’s huis zat, dus we sprongen met z’n allen in de auto, maar konden hem jammer genoeg niet terugvinden.
Daarna zijn we nog op nightdrive geweest met Alfred terug naar ons huis, waarbij we op de plek waar de spotted hyena had moeten zitten wel een Brown hyena zagen. Ook kwamen we onderweg een Nagapie tegen, wat Afrikaans is voor de Bushbaby of Southern Lesser Galago. Een primitieve primaat, die wel wat weg heeft van een maki. We konden hem eventjes erg goed bekijken in de spotlight met de verrekijker, waarna hij met een grote sprong achter wat struiken verdween. Ook zagen we tijdens de nightdrive veel scrub hares en jameson’s red rock rabbits en ook twee bushbucks, die in het reserve erg zeldzaam zijn omdat ze te leiden hebben gehad van een rondtrekkende groep Afrikaanse wilde honden (die ik natuurlijk hoop nog een keer te zien, maar jammer genoeg is de kans vrij klein).
Al met al een geslaagde dag/nacht dus!
17 maart 2010
Vandaag begon erg slecht met een bewolkte lucht, koud en al vrij snel een harde stortbui en onweer. Gelukkig klaarde het redelijk op, zodat we ook nog wat zon hebben gezien. Het was namelijk op z’n heetst zo’n 36 graden (volgens de thermometer van m’n reiswekker).
We hebben vandaag voor het eerst een meeting gedaan, namelijk op meetplek nummer 81 net ten zuiden van Site 51 waar we verblijven. We kwamen er laatst achter dat ons huis Mini-ha-ha heet.. Geen idee waar dat op slaat, maar goed.
De meeting ging op zich heel goed, wel warm in de hete zon, maar er liepen wat zebra’s en 2 hartebeesten naast onze meetplot en we hebben alles redelijk snel kunnen doen, we hadden verwacht dat we 2 uur bezig zouden zijn en na 1 uur en 40 minuten waren we klaar. In het veld dan wel te verstaan want eenmaal thuis moesten we de geknipte grassen wegen en sorteren. Dat sorteren heeft in totaal zo’n 4 uur gekost, dus dat wordt nog wat als we straks 2 meetpunten per dag gaan doen.. Hopelijk krijgen we snel meer vaardigheid in het sorteren van de grassen.
Verder vandaag voor het eerst een aantal Stone Agames gezien, best leuke beestjes die meestal liggen te zonnen op de weg. En we hebben een soort gezien die door de studenten voor ons niet gezien was, maar waar wij toevallig op stuiten. Ik remde namelijk voor een dode tree squirrel die op de weg lag en toen we de dode eekhoorn aan het bekijken waren, renden er naast de weg ineens een paar dieren weg. Het bleken er in totaal zo’n 8-9 te zijn, waarvan een deel zich half verstopte tussen de stenen en één stond heel mooi bovenop te kijken wat wij waren. Het waren Rock Dassies, rare op marmotten lijkende dieren die het meest verwant zijn aan olifanten. Jammer genoeg lag m’n camera nog in de auto, dus heb ik ze niet kunnen fotograferen, maar we weten waar ze wonen, dus hopelijk in de komende maanden een keer een foto.
Ook hebben we vandaag de eerste gekko in het huis gezien, erg leuke diertjes, dus ik hoop hem nog vaker te zien, zodat we hem ook tot soort kunnen determineren.
18-3-2010
Vanochtend begon vroeg (7 uur) omdat we vandaag voor het eerst een echte meetdag wilden gaan houden. De dag begon goed met een nieuwe soort in de tuin, namelijk de Golden-tailed Woodpecker, waarna we Sander en z’n zus naar main gate gebracht hebben, omdat ze verder Zuid-Afrika gingen verkennen, dus hadden we een punt uitgekozen wat dicht bij main gate lag. Eenmaal bij het punt aangekomen begon het meten, eerst schatten wat de verschillende bodembedekkingen van bomen, struiken, grassen etc zijn. Dan wat foto’s maken van het meetpunt en dan luisteren met de telemetrie zender of er toevallig olifanten of leeuwen in de buurt zijn (gelukkig hebben de meeste groepen olifanten en leeuwen namelijk een dier met een zender). Hierbij bleek dat er een leeuw dichtbij was, dus hebben we besloten om hier maar niet uit de auto te gaan om te meten. Dat komt een andere dag wel. Wel vloog er hier een African Grey Hornbill rond, wat weer een nieuwe soort voor mij was.
Daarna zijn we maar naar het volgende punt gereden om daar metingen te doen. Dat bestaan uit ongeveer 2 uur rondlopen om de grashoogte te meten, de gras biomassa te meten, met een laser gestuurde range finder meten hoever een zebra of gnoe om zich heen kan kijken en grassamples nemen. Bij de laatste metingen viel de range finder uit, dus moesten we naar het office bij main gate om batterijen te halen. Hier hebben we lekker even in het zonnetje gezeten en waren ze blij dat we de leeuw gevonden hadden waar hij zat, zodat ze wisten waar de leeuw uithangt.
Hierna zijn we nog een meeting gaan doen, op weer een ander meetpunt, wat niet zo heel bijzonder was. Na die meeting zijn we met een omweg naar huis gereden in de hoop nog wat leuke dieren te zien (gewoon omdat we toch in de bush zitten). We hadden echt heel veel geluk want toen we een paar zebras aan het fotograferen waren kwam er een game drive auto langsgereden met de mededeling dat er een cheetah op de weg liep, zo’n kilometer verderop. Dus wij meteen die kilometer verder scheuren en daar liep inderdaad een cheetah op de weg. Aangezien er maar 3 cheetahs in het hele reserve zitten, is dat best bijzonder. Dus onze eerste grote kat was ook meteen de bijzonderste! En dat niet alleen, hij liet zich ook nog eens fantastisch bekijken door ons een een game drive auto achter ons reedt. Hij ging namelijk voor onze neus uitgebreid zijn territorium afbakenen door tegen een boom te sprayen, eraan te krabben en de boom kopjes te geven. Dit alles natuurlijk onder het geluid van mijn sluiter!
Na de cheetah verder te hebben zien lopen, waarbij hij achter de struiken verdween zijn we rustig verder gereden, waarbij we eigenlijk niet veel nieuws hebben gezien.
Nadat we thuis zijn gekomen, moeten we de verzamelde grassen sorteren op levend en dood planten materiaal, het levende materiaal wordt gesplitst in kruiden en grassen en de grassen worden weer gesplitst in blad en stam. Al met al een hels karwij, waardoor we daar zo’n 2 uur per sample, dus 4 uur per dag mee bezig zijn.
Op die manier maken we dus onze werkdag van 8 uur. Maar gelukkig zagen we tijdens het sorteren een groepje waterbucks in de tuin staan, wat weer een nieuwe tuin soort is. En ’s avonds tijdens het sorteren onder de lamp aan tafel zagen we de gecko weer, maar dit keer konden we er foto’s van maken, dus hopelijk heb ik binnenkort een keertje tijd om hem te determineren.
Vandaag ’s ochtends nog even een rondje gereden, waarbij we de eerste nijlpaarden hebben gezien. Daarna gingen we naar het kantoor bij de main gate om met de managers te overleggen over ons onderzoek en om allerlei meetapparatuur te krijgen zodat we kunnen beginnen met het onderzoek. Bij het kantoor vlogen nog twee white-bellied sunbirds en zat er een grey go-away-bird.
Daarna zijn we naar Vaalwater geweest om boodschappen te doen. Boodschappen doen voor een week als je normaal elke dag naar de supermarkt gaat is best raar, maar ik geloof dat we nu wel voldoende spullen hebben om het een week uit te houden. Verder heb ik schoenen gekocht, zodat ik nog iets anders heb dan sandalen en bergschoenen, wat zeker tijdens deze hitte wel erg fijn is.
Ook kwam de zus van Sander vandaag aan, om samen met Sander een paar dagen vakantie te vieren in Welgevonden om daarna door te gaan naar de rest van Zuid-Afrika, waardoor wij nu de auto voor ons zelf hebben.
16 maart 2010
Vandaag hebben we voor het eerst helemaal zelf door het park gereden. De dag begon erg koud (20 graden) met veel bewolking, wat maar weer aangeeft dat de regentijd nog niet helemaal voorbij is. ’s Ochtends kwamen we al meteen een aantal nieuwe vogelsoorten voor waaronder een crested barbet en een pearl-breasted swallow. Ook kwamen we onze eerste groep Vervet Monkeys in het park tegen. Daarna hebben we de halve dag in het kantoor gespendeerd aan kaartjes uitprinten, meetpunten selecteren en opschrijven wat we allemaal precies moeten meten. Op de terugweg stonden er vlak voor de weg naar ons huis 4 Afrikaanse buffels, waardoor we wat vertraging opliepen. Toen we thuis kwamen bleek dat Sander en z’n zus met de buurman Alfred een gamedrive gingen doen op weg naar de Braai die we ’s avonds bij Dave thuis zouden hebben (Dave is head of conservation en research in het reserve). We konden gelukkig mee, want op weg naar Dave’s huis kwamen we oa de buffels weer tegen, maar dit keer stond er ook een neushoorn op dezelfde plek maar dan aan de andere kant van de weg. Iets later kwamen we een mannelijke olifant tegen die in must was, waardoor hij enigszins dreigend op ons af kwam, maar gelukkig nog zonder echte signalen van dreiging af te geven, dus we konden rustig verder rijden. Niet heel veel verder kwamen we een breeding herd tegen, wat betekend dat we een groep van ongeveer 20-30 olifanten tegenkwamen, met een heleboel jongen. Hier hebben we ruime tijd naar staan kijken en ook foto’s gemaakt natuurlijk.
De braai bij Dave was erg leuk, je kon alleen wel merken dat ze een hele andere cultuur hebben hier. Kip staat bijvoorbeeld op de Zuid-Afrikaanse menukaarten als vegetarisch! Dus wij hadden groente naar de braai meegenomen.. Het is echt belachelijk hoe groot de steaks hier zijn en meestal voor niet meer dan 60 rand (wat ongeveer 6 euro is..).
Na de braai werden we even opgeschrikt door een telefoontje dat er een spotted hyena vlak bij Dave’s huis zat, dus we sprongen met z’n allen in de auto, maar konden hem jammer genoeg niet terugvinden.
Daarna zijn we nog op nightdrive geweest met Alfred terug naar ons huis, waarbij we op de plek waar de spotted hyena had moeten zitten wel een Brown hyena zagen. Ook kwamen we onderweg een Nagapie tegen, wat Afrikaans is voor de Bushbaby of Southern Lesser Galago. Een primitieve primaat, die wel wat weg heeft van een maki. We konden hem eventjes erg goed bekijken in de spotlight met de verrekijker, waarna hij met een grote sprong achter wat struiken verdween. Ook zagen we tijdens de nightdrive veel scrub hares en jameson’s red rock rabbits en ook twee bushbucks, die in het reserve erg zeldzaam zijn omdat ze te leiden hebben gehad van een rondtrekkende groep Afrikaanse wilde honden (die ik natuurlijk hoop nog een keer te zien, maar jammer genoeg is de kans vrij klein).
Al met al een geslaagde dag/nacht dus!
17 maart 2010
Vandaag begon erg slecht met een bewolkte lucht, koud en al vrij snel een harde stortbui en onweer. Gelukkig klaarde het redelijk op, zodat we ook nog wat zon hebben gezien. Het was namelijk op z’n heetst zo’n 36 graden (volgens de thermometer van m’n reiswekker).
We hebben vandaag voor het eerst een meeting gedaan, namelijk op meetplek nummer 81 net ten zuiden van Site 51 waar we verblijven. We kwamen er laatst achter dat ons huis Mini-ha-ha heet.. Geen idee waar dat op slaat, maar goed.
De meeting ging op zich heel goed, wel warm in de hete zon, maar er liepen wat zebra’s en 2 hartebeesten naast onze meetplot en we hebben alles redelijk snel kunnen doen, we hadden verwacht dat we 2 uur bezig zouden zijn en na 1 uur en 40 minuten waren we klaar. In het veld dan wel te verstaan want eenmaal thuis moesten we de geknipte grassen wegen en sorteren. Dat sorteren heeft in totaal zo’n 4 uur gekost, dus dat wordt nog wat als we straks 2 meetpunten per dag gaan doen.. Hopelijk krijgen we snel meer vaardigheid in het sorteren van de grassen.
Verder vandaag voor het eerst een aantal Stone Agames gezien, best leuke beestjes die meestal liggen te zonnen op de weg. En we hebben een soort gezien die door de studenten voor ons niet gezien was, maar waar wij toevallig op stuiten. Ik remde namelijk voor een dode tree squirrel die op de weg lag en toen we de dode eekhoorn aan het bekijken waren, renden er naast de weg ineens een paar dieren weg. Het bleken er in totaal zo’n 8-9 te zijn, waarvan een deel zich half verstopte tussen de stenen en één stond heel mooi bovenop te kijken wat wij waren. Het waren Rock Dassies, rare op marmotten lijkende dieren die het meest verwant zijn aan olifanten. Jammer genoeg lag m’n camera nog in de auto, dus heb ik ze niet kunnen fotograferen, maar we weten waar ze wonen, dus hopelijk in de komende maanden een keer een foto.
Ook hebben we vandaag de eerste gekko in het huis gezien, erg leuke diertjes, dus ik hoop hem nog vaker te zien, zodat we hem ook tot soort kunnen determineren.
18-3-2010
Vanochtend begon vroeg (7 uur) omdat we vandaag voor het eerst een echte meetdag wilden gaan houden. De dag begon goed met een nieuwe soort in de tuin, namelijk de Golden-tailed Woodpecker, waarna we Sander en z’n zus naar main gate gebracht hebben, omdat ze verder Zuid-Afrika gingen verkennen, dus hadden we een punt uitgekozen wat dicht bij main gate lag. Eenmaal bij het punt aangekomen begon het meten, eerst schatten wat de verschillende bodembedekkingen van bomen, struiken, grassen etc zijn. Dan wat foto’s maken van het meetpunt en dan luisteren met de telemetrie zender of er toevallig olifanten of leeuwen in de buurt zijn (gelukkig hebben de meeste groepen olifanten en leeuwen namelijk een dier met een zender). Hierbij bleek dat er een leeuw dichtbij was, dus hebben we besloten om hier maar niet uit de auto te gaan om te meten. Dat komt een andere dag wel. Wel vloog er hier een African Grey Hornbill rond, wat weer een nieuwe soort voor mij was.
Daarna zijn we maar naar het volgende punt gereden om daar metingen te doen. Dat bestaan uit ongeveer 2 uur rondlopen om de grashoogte te meten, de gras biomassa te meten, met een laser gestuurde range finder meten hoever een zebra of gnoe om zich heen kan kijken en grassamples nemen. Bij de laatste metingen viel de range finder uit, dus moesten we naar het office bij main gate om batterijen te halen. Hier hebben we lekker even in het zonnetje gezeten en waren ze blij dat we de leeuw gevonden hadden waar hij zat, zodat ze wisten waar de leeuw uithangt.
Hierna zijn we nog een meeting gaan doen, op weer een ander meetpunt, wat niet zo heel bijzonder was. Na die meeting zijn we met een omweg naar huis gereden in de hoop nog wat leuke dieren te zien (gewoon omdat we toch in de bush zitten). We hadden echt heel veel geluk want toen we een paar zebras aan het fotograferen waren kwam er een game drive auto langsgereden met de mededeling dat er een cheetah op de weg liep, zo’n kilometer verderop. Dus wij meteen die kilometer verder scheuren en daar liep inderdaad een cheetah op de weg. Aangezien er maar 3 cheetahs in het hele reserve zitten, is dat best bijzonder. Dus onze eerste grote kat was ook meteen de bijzonderste! En dat niet alleen, hij liet zich ook nog eens fantastisch bekijken door ons een een game drive auto achter ons reedt. Hij ging namelijk voor onze neus uitgebreid zijn territorium afbakenen door tegen een boom te sprayen, eraan te krabben en de boom kopjes te geven. Dit alles natuurlijk onder het geluid van mijn sluiter!
Na de cheetah verder te hebben zien lopen, waarbij hij achter de struiken verdween zijn we rustig verder gereden, waarbij we eigenlijk niet veel nieuws hebben gezien.
Nadat we thuis zijn gekomen, moeten we de verzamelde grassen sorteren op levend en dood planten materiaal, het levende materiaal wordt gesplitst in kruiden en grassen en de grassen worden weer gesplitst in blad en stam. Al met al een hels karwij, waardoor we daar zo’n 2 uur per sample, dus 4 uur per dag mee bezig zijn.
Op die manier maken we dus onze werkdag van 8 uur. Maar gelukkig zagen we tijdens het sorteren een groepje waterbucks in de tuin staan, wat weer een nieuwe tuin soort is. En ’s avonds tijdens het sorteren onder de lamp aan tafel zagen we de gecko weer, maar dit keer konden we er foto’s van maken, dus hopelijk heb ik binnenkort een keertje tijd om hem te determineren.
dinsdag 16 maart 2010
Foto's
Buiten de foto's die te zien zijn op mijn blog, zal ik ook foto's plaatsen op Picasa (waar de foto's van m'n blog ook automatisch komen te staan). Dit is omdat ik maar 5 foto's per bericht kan plaatsen en natuurlijk veel meer foto's maak. Hier dus nog een update van de foto's die ik voor gister heb gemaakt. Nieuwe foto's komen later.
Ik heb overigens geen fotobewerkingsprogramma, dus alle foto's zijn alleen verkleind zo uit de camera en niet gecropt, lichter gemaakt etc (dat komt later allemaal wel weer in Nederland ;)).
De foto's zijn hier te vinden:
Ik heb overigens geen fotobewerkingsprogramma, dus alle foto's zijn alleen verkleind zo uit de camera en niet gecropt, lichter gemaakt etc (dat komt later allemaal wel weer in Nederland ;)).
De foto's zijn hier te vinden:
Tim in Afrika |
maandag 15 maart 2010
Eerste dagen in Welgevonden
12 maart 2010
Vandaag kwamen we, na een vlucht van 4 uur van Amsterdam naar Cairo, 4 uur wachten op Cairo en 8 uur vliegen van Cairo naar Johannesburg, rond 9 uur aan in Zuid-Afrika. Op het internationale vliegveld van Johannesburg dus. We zijn overigens Merlijn en ik, Merlijn is een studente uit Groningen die een afstudeeronderzoek doet naar hetzelfde onderwerp als ik en we doen dus samen ons veldwerk.
Op het vliegveld werden we opgewacht door een vrouw van Waterberg Transfers, een taxi bedrijf wat ik van te voren geregeld had. We hebben een Zuid-Afrikaanse simkaart gekocht, want dat kan als buitenlander alleen op het vliegveld en we hebben meteen maar geld gehaald. Daarna vertrokken we voor een 3 uur durende reis naar Welgevonden.
Onderweg was het meteen raak met veel leuke vogelsoorten als African sacred Ibis en African Green Pigeon en zagen we bij een benzinestation leuke soorten als Cape Wagtail en Red-breasted Swallow. Ook zagen we een Plains Zebra langs de N1 (de hoofdweg van Johannesburg naar het noorden) en een groepje Vervet Monkeys.
Eenmaal aangekomen ontmoetten we Sander, die hier de afgelopen 4 maanden gezeten heeft voor zijn afstudeervak en die ons de komende dagen het reserve gaat laten zien. We hebben ons laten registreren zodat we met een kaartje het reserve in en uit mogen en daarna zijn we vanaf de maingate door het park naar ‘ons’ huis voor de komende drie maanden gereden. Hierbij hebben we de eerste gnoes, zebras, wrattenzwijnen, bavianen en zelfs twee klipspringers gezien. Meteen raak dus. De meeste wilde dieren hier in het park komen ook voor in de tuin van het huis (er staat geen hek om de tuin ofzo) dus dat wordt nog leuk.
Na uitgepakt te hebben en te zijn omgekleed (van ongeveer 8 graden in Nederland naar 38 graden in Zuid-Afrika is nogal een grote overgang..) zijn we naar Vaalwater gereden waarbij we de eerste Impalas hebben gezien. In Vaalwater is een ATM, een dokter, een slager, een spar en nog wat winkeltjes, dus de basis levensbehoeftes kunnen hier worden voorzien. Na boodschappen gedaan te hebben zijn we weer terug gereden, waarbij we de eerste giraffen hebben gezien op het terrein van het nabij gelegen game reserve.
Daarna hebben we nog genoten van een biertje in de tuin waarbij we konden genieten van een concert van Natal Francolins (wat een lawaai).
13 maart 2010
Vanochtend werd ik wakker door de grote hoeveelheid onbekende vogelgeluiden. Echt bizar hoeveel soorten er in de tuin zitten. Zeker ook een aantal erg mooie die ik nog op de foto hoop te krijgen (oa African Paradise Flycatcher en Cape White-eye). Daarna zijn we met Sander naar de hele zuidelijke helft (vanaf het huisje gezien) van het reserve geweest. In totaal hebben we 42 vogelsoorten en 16 zoogdiersoorten en 3 reptielen gezien. De leukste waren toch wel de flap-necked chameleon, olifant, neushoorn, giraffe en jackal buzzard. Daarnaast hebben we nog een aantal soorten leuk kunnen fotograferen waaronder red hartebeest, giraffe en neushoorn. Al met al een geslaagde dag dus, maar wel erg vermoeiend, aangezien het nog steeds erg warm is en we de hele dag in de zon hebben gezeten/gereden. Daarna hebben Merlijn en ik toen Sander een vuurtje aan het aanmaken was voor de braai (Zuid-Afrikaanse BBQ) nog een klein rondje gereden tussen 5 en 6 (in de avond schemering). Voor het eerst in de Toyota Hilux 4x4 rijden was toch wel een belevenis, hij kan vooral erg veel hebben, wat wel fijn is aangezien er nogal veel takken/hobbels ervoor zorgen dat rijden niet altijd even soepel gaat. Tijdens dat rondje vonden we ook onze 3e big five soort van de dag (en van de reis) namelijk een afrikaanse buffel die verweg op een heuvel stond tussen wat zebras. Na een aantal erg mooie moment (waaronder een bij z’n moeder zogende giraffe) kwamen we weer thuis waarna het determineren van alle gefotografeerde vogels kon beginnen en waarna we gemsbok hebben gegeten, die heerlijk was klaargemaakt op de braai door Sander.
14 maart 2010
Vandaag de noordelijke helft van het park bezocht, ook weer om te ontdekken hoe alles er hier een beetje uitziet. De dag begon goed met dezelfde giraffe met jong die bijna in onze tuin stonden. Verder eindelijk een tree squirrel gezien (er moeten er 5 rondom het huisje zitten) en ook eindelijk de twee nijlpaarden gezien die hier in het park leven. Er werd vanochtend door een aantal game drives een groep leeuwen met kill gezien in het noorden, maar jammer genoeg konden we ze niet terug vinden en hebben we dus nog steeds geen roofdieren gezien. Het heeft ook nog eens de halve dag geonweerd dus veel soorten hadden we niet vandaag, maar wel weer een aantal nieuwe, waaronder vier nieuwe roofvogelsoorten. Ook hebben we vandaag de bushman paintings bekeken. Het voelde wel erg toeristisch, maar het was een erg mooie plek en ook wel leuk om zulke tekeningen te zien die al honderden jaren op die rots staan, terwijl dezelfde dieren afgebeeld staan als die je die dag gezien hebt. We hebben vandaag redelijk veel gezien, waaronder een neushoorn en een olifant beide redelijk dicht bij de auto. We zijn ook naar een deel van het gebied geweest waar vorige week een brand heeft gewoed. Wat erg bizar om te zien was, was dat het gras alweer aan het uitlopen is met nieuwe groene scheuten en dat terwijl het afgelopen week niet geregend heeft!
Ook nog wat zitten experimenteren met nacht fotografie om de sterren en het onweer vast te leggen. Het is wel redelijk gelukt, maar nog niet optimaal. Maar het experiment was in ieder geval geslaagd want ik weet nu wat de juist instellingen zijn om alles mooi op de foto te laten overkomen.
Owja en vandaag eindelijk de kerkuil gezien die op zolder verblijft. En een aantal vleermuizen zien uitvliegen vanaf de zolder, waaronder de eerste die ik kon determineren (mede dankzij foto’s die eerder gemaakt zijn door Sander en Matthijs), namelijk de Mauritian Tomb Bat.
Vandaag kwamen we, na een vlucht van 4 uur van Amsterdam naar Cairo, 4 uur wachten op Cairo en 8 uur vliegen van Cairo naar Johannesburg, rond 9 uur aan in Zuid-Afrika. Op het internationale vliegveld van Johannesburg dus. We zijn overigens Merlijn en ik, Merlijn is een studente uit Groningen die een afstudeeronderzoek doet naar hetzelfde onderwerp als ik en we doen dus samen ons veldwerk.
Op het vliegveld werden we opgewacht door een vrouw van Waterberg Transfers, een taxi bedrijf wat ik van te voren geregeld had. We hebben een Zuid-Afrikaanse simkaart gekocht, want dat kan als buitenlander alleen op het vliegveld en we hebben meteen maar geld gehaald. Daarna vertrokken we voor een 3 uur durende reis naar Welgevonden.
Onderweg was het meteen raak met veel leuke vogelsoorten als African sacred Ibis en African Green Pigeon en zagen we bij een benzinestation leuke soorten als Cape Wagtail en Red-breasted Swallow. Ook zagen we een Plains Zebra langs de N1 (de hoofdweg van Johannesburg naar het noorden) en een groepje Vervet Monkeys.
Eenmaal aangekomen ontmoetten we Sander, die hier de afgelopen 4 maanden gezeten heeft voor zijn afstudeervak en die ons de komende dagen het reserve gaat laten zien. We hebben ons laten registreren zodat we met een kaartje het reserve in en uit mogen en daarna zijn we vanaf de maingate door het park naar ‘ons’ huis voor de komende drie maanden gereden. Hierbij hebben we de eerste gnoes, zebras, wrattenzwijnen, bavianen en zelfs twee klipspringers gezien. Meteen raak dus. De meeste wilde dieren hier in het park komen ook voor in de tuin van het huis (er staat geen hek om de tuin ofzo) dus dat wordt nog leuk.
Na uitgepakt te hebben en te zijn omgekleed (van ongeveer 8 graden in Nederland naar 38 graden in Zuid-Afrika is nogal een grote overgang..) zijn we naar Vaalwater gereden waarbij we de eerste Impalas hebben gezien. In Vaalwater is een ATM, een dokter, een slager, een spar en nog wat winkeltjes, dus de basis levensbehoeftes kunnen hier worden voorzien. Na boodschappen gedaan te hebben zijn we weer terug gereden, waarbij we de eerste giraffen hebben gezien op het terrein van het nabij gelegen game reserve.
Daarna hebben we nog genoten van een biertje in de tuin waarbij we konden genieten van een concert van Natal Francolins (wat een lawaai).
13 maart 2010
Vanochtend werd ik wakker door de grote hoeveelheid onbekende vogelgeluiden. Echt bizar hoeveel soorten er in de tuin zitten. Zeker ook een aantal erg mooie die ik nog op de foto hoop te krijgen (oa African Paradise Flycatcher en Cape White-eye). Daarna zijn we met Sander naar de hele zuidelijke helft (vanaf het huisje gezien) van het reserve geweest. In totaal hebben we 42 vogelsoorten en 16 zoogdiersoorten en 3 reptielen gezien. De leukste waren toch wel de flap-necked chameleon, olifant, neushoorn, giraffe en jackal buzzard. Daarnaast hebben we nog een aantal soorten leuk kunnen fotograferen waaronder red hartebeest, giraffe en neushoorn. Al met al een geslaagde dag dus, maar wel erg vermoeiend, aangezien het nog steeds erg warm is en we de hele dag in de zon hebben gezeten/gereden. Daarna hebben Merlijn en ik toen Sander een vuurtje aan het aanmaken was voor de braai (Zuid-Afrikaanse BBQ) nog een klein rondje gereden tussen 5 en 6 (in de avond schemering). Voor het eerst in de Toyota Hilux 4x4 rijden was toch wel een belevenis, hij kan vooral erg veel hebben, wat wel fijn is aangezien er nogal veel takken/hobbels ervoor zorgen dat rijden niet altijd even soepel gaat. Tijdens dat rondje vonden we ook onze 3e big five soort van de dag (en van de reis) namelijk een afrikaanse buffel die verweg op een heuvel stond tussen wat zebras. Na een aantal erg mooie moment (waaronder een bij z’n moeder zogende giraffe) kwamen we weer thuis waarna het determineren van alle gefotografeerde vogels kon beginnen en waarna we gemsbok hebben gegeten, die heerlijk was klaargemaakt op de braai door Sander.
14 maart 2010
Vandaag de noordelijke helft van het park bezocht, ook weer om te ontdekken hoe alles er hier een beetje uitziet. De dag begon goed met dezelfde giraffe met jong die bijna in onze tuin stonden. Verder eindelijk een tree squirrel gezien (er moeten er 5 rondom het huisje zitten) en ook eindelijk de twee nijlpaarden gezien die hier in het park leven. Er werd vanochtend door een aantal game drives een groep leeuwen met kill gezien in het noorden, maar jammer genoeg konden we ze niet terug vinden en hebben we dus nog steeds geen roofdieren gezien. Het heeft ook nog eens de halve dag geonweerd dus veel soorten hadden we niet vandaag, maar wel weer een aantal nieuwe, waaronder vier nieuwe roofvogelsoorten. Ook hebben we vandaag de bushman paintings bekeken. Het voelde wel erg toeristisch, maar het was een erg mooie plek en ook wel leuk om zulke tekeningen te zien die al honderden jaren op die rots staan, terwijl dezelfde dieren afgebeeld staan als die je die dag gezien hebt. We hebben vandaag redelijk veel gezien, waaronder een neushoorn en een olifant beide redelijk dicht bij de auto. We zijn ook naar een deel van het gebied geweest waar vorige week een brand heeft gewoed. Wat erg bizar om te zien was, was dat het gras alweer aan het uitlopen is met nieuwe groene scheuten en dat terwijl het afgelopen week niet geregend heeft!
Ook nog wat zitten experimenteren met nacht fotografie om de sterren en het onweer vast te leggen. Het is wel redelijk gelukt, maar nog niet optimaal. Maar het experiment was in ieder geval geslaagd want ik weet nu wat de juist instellingen zijn om alles mooi op de foto te laten overkomen.
Owja en vandaag eindelijk de kerkuil gezien die op zolder verblijft. En een aantal vleermuizen zien uitvliegen vanaf de zolder, waaronder de eerste die ik kon determineren (mede dankzij foto’s die eerder gemaakt zijn door Sander en Matthijs), namelijk de Mauritian Tomb Bat.
woensdag 10 maart 2010
Inpakken
Vandaag de halve dag gespendeerd aan inpakken en alle nodige bestanden op m'n laptop zetten. Gelukkig ben ik met alles toch nog binnen de limieten gebleven qua gewicht, ondanks dat dat wel betekend dat ik nu een lichter, kleiner en minder stevig statief mee moet nemen. Maar ik ben allang blij dat ik dit kleine statiefje mee kan nemen (hij is eigenlijk van Jolanda)!
Owja, gisteren de halve dag gespendeerd aan vogelgeluiden zoeken en downloaden van xeno-canto een site die ik via Paul Hoekstra (oud huisgenoot) doorgestuurd kreeg. Omdat ik bijna alle zoogdieren die in het reserve voorkomen al heb ingestudeerd en het plaatjes kijken in m'n vogelgids een beetje zat werd. Heb ik nog iets extra's om te doen in het vliegtuig ;)
Hieronder nog een foto van mijn zooi (- kleren)
Owja, gisteren de halve dag gespendeerd aan vogelgeluiden zoeken en downloaden van xeno-canto een site die ik via Paul Hoekstra (oud huisgenoot) doorgestuurd kreeg. Omdat ik bijna alle zoogdieren die in het reserve voorkomen al heb ingestudeerd en het plaatjes kijken in m'n vogelgids een beetje zat werd. Heb ik nog iets extra's om te doen in het vliegtuig ;)
Hieronder nog een foto van mijn zooi (- kleren)
Abonneren op:
Posts (Atom)